Reyhatad

Kahramanmaraş Tarhanası Reyhatad Tarhana ( 1 kg )

70,00 TL
Paylaş:
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Tarhananın kırılgan yapısından dolayı kargoda taşıma esnasında kırılabilmektedir.

    Kutu dahil 1.200gr gramdır. Bütün tarhana tek bir poşet içerisinde yollanmaktadır. Tek bir poşet içerisinde ağzı açık bir torbada yollanır

    Reyhatad Sade Cips tarhana. Bildiğiniz klasik Kahramanmaraş tarhanasıdır.

    Tarhanamız fabrika üretimi kesinlikle değildir

    Kahramanmaraş Tarhanası Ülkemizde bilinen tarhanadan farklıdır, şekli yapımı ve tadı Türkiyemizde tekdir.

    Bu eşsiz lezzete şiir bile yazılmıştır.

    Tarhana tartar 
    Gamımı yırtar 
    Eşkili çorba (Baklava gardaş)
    Gel beni kurtar
    Evden, komşu komşu dağıtılır firikler.
    Ama yine çocukların tabanı şişer.
    Karınlar patlayana kadar yenir tarhana,
    Kuruyunca indirilir ambara, 
    Bir iki günlük emek. 
    Ama aylarca sürecek, bin bir çeşit yemek. 
    Tarhana yapılması bu kadar zormuş demek.

    Kahramanmaraş Tarhanasının Kısaca Tarihi

    Dulkadir Beyliğinden beri yapıldığı bilinen, Kahramanmaraş'a ait yapılan tarhananın ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Kahramanmaraşlılara göre tarhana kışlık zahiredir. Kabuğu soyulmuş buğdayın(dövme) pilav şeklinde pişirilip soğumasından sonra, yoğurtla karıştırılıp, çiğ üzerine serilerek kurtulan Kahramanmaraş tarhanası uzun ömürlü olup kolay kolay bozulmaz. Onun uzun ömürlü olması ihtiyaç anında yeteri kadar tüketilmesini kolaylaştır. Ayrıca yoğurt ve döğme protein ve nişasta bakımından zengin olduğundan tarhana çok besleyicidir.


    Tarhana, Dulkadir Beyliği zamanında yapılıyordu. Yavuzun Mısır seferine giderken tarhanayı ikmal maddesi olarak bulundurduğu rivayet edilmektedir.


    Fakat bu konu , henüz kesinlik kazanmamıştır. Araştırmaya devam edilmektedir. Mısır seferinde, Yavuz Elbistan'dan geçmiş ve ikmal maddesi olarak ekmeklik un, peksimet ve et gibi yiyeceklerle hayvanlara arpa , ot ve saman maddeler temin edilmiştir. Ancak ikmal maddeleri içinde tarhana bulunmamaktadır. Oysa Yavuz Sultan Selim annesi Ayşe Hatun(Gülbahar Sultan)'un Kahramanmaraşlı olması dolayısı ile Stanly Keer The Lions Of Marash adlı eserinde Kahramanmaraş'ta yaz mevsiminde yoğurt ve dövme pilavının karışımı ile yapılan tarhananın çiğlere serildiğini ikindi vaktinden sonra esen rüzgarla mis gibi kokan tarhana kokusunu şehre yayıldığını ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır.

    Şalgamlı Tarhana Çorbası Yapımı:


    Kahramanmaraş tarhanasından çorba yapılarak içilir. Fakat bu çorbanın içine şalgam ilave edilirse çorbaya ayrı bir tat ve rayiha verir. Çorbanın yapılışı şöyledir: tarhana akşamdan bir tencere içine ıslatılarak soğuk suda bekletilir. Sabahleyin içine on iki saat önce suda ıslatılarak bekletilen nohut karıştırılır. Yeteri kadar tuz ve kabuğu soyularak ince ince doğranan şalgam ilave edilip ocakta pişirilir. Kaynadıkça katılaşan çorbaya, su ilave etmek için bir tarafta hazır sıcak su bulundurulur. Çorba döğme taneleri iyice eriyinceye kadar pişirilmeye devam edilir. Çorba piştikten sonra üzerine naneli eritilmiş yağ dökülür ve içine birkaç baş sarımsak ezilerek karıştırılır. Üzerine naneli yağ dökülmüş ve sarımsak ilave edilmiş, kekik, nane; çörekotu, sarımsak kokulu ve şalgam karışımı tarhana çorbası servise hazırdır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.